#PerangiDadahHabisHabisan‬

#PerangiDadahHabisHabisan‬

SELAMAT DATANG..

Sayangi Dirimu, Dadah Membunuh

Sayangi Dirimu, Dadah Membunuh
#ambilkisahambiltindakan

Sayangi Dirimu, Jauhi Dadah

Sayangi Dirimu, Jauhi Dadah
#ambilkisahambiltindakan

09 June 2011

Peringatan Hari Antidadah Antarabangsa 2011


Menyedari hakikat bahawa permasalahan penyalahgunaan dadah merupakan masalah global dan boleh  melangkaui sempadan sesebuah negara, United Nation on Drug and Crime (UNODC)  telah mengambil inisiatif mengisytiharkan tarikh 26 Jun sebagai Hari Antidadah Antarabangsa bersempena Persidangan Antarabangsa di Vienna, Austria pada 17 hingga 26 Jun 1987.  Sehubungan dengan itu, setiap negara yang menganggotai  Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) termasuk Malaysia adalah digalakkan untuk menyambutnya setiap tahun bagi memperbaharui azam dan tekad merealisasikan aspirasi Masyarakat Antarabangsa Bebas Dadah akan tercapai.


Bermula pada tahun 2010, UNODC  telah menetapkan tema “Think Health, not Drugs” sebagai  tema  sambutan Hari Antidadah Antarabangsa. Tema ini akan terus digunakan pada tahun ini dan ia telah diterjemahkan sebagai Hidup Sejahtera Tanpa Dadah. Tema ini bertujuan untuk mempromosikan isu kesihatan dan kesejahteraan kepada  masyarakat  terutama sekali kepada golongan belia yang  dianggap berisiko tinggi untuk terlibat dalam penyalahgunaan dadah.


THINK HEALTH,
Not Drugs

Tema “Think Health, not Drugs” merangkumi pelbagai maklumat berkaitan kesan-kesan  penyalahgunaan dadah yang boleh  memudaratkan kesihatan. Dadah yang dimaksudkan termasuk semua jenis dadah dan ubat-ubatan dibawah kawalan badan antarabangsa seperti United Nation on Drug and Crime (UNODC) dan World Health Organization (WHO).  Jenis-jenis dadah dikawal badan tersebut termasuklah amphetamine-type stimulants (ATS), kannabis, kokain, hallucinogens, opiate dan hypnotic sedatives yang akan menyebabkan perubahan psikologikal dengan cepat kepada penggunanya. 


Pengambilan dan penggunaan dadah secara berterusan   dalam  tempoh masa yang panjang akan menjejaskan kesihatan diri penggunanya. Antara kesan fizikal adalah seperti penurunan berat badan dan menghidapi penyakit berjangkit seperti HIV dan hepatitis. Kesan psikologi pula adalah seperti kemurungan, halusinasi dan paranoia. Manakala penagihan dadah akan menjurus kepada kerosakan institusi kekeluargaan dan antara faktor yang boleh meningkatkan gejala sosial di dalam masyarakat. 


Selamat menyambut Peringatan Hari Antidadah Antarabangsa pada 26 Jun 2011!!
   
  


Selamat Tahun Baru 2018

Selamat Tahun Baru 2018
#ambilkisahambiltindakan

We Are Drug Free. Join Us

We Are Drug Free. Join Us
#ambilkisahambiltindakan

Selamat Hari Raya