#PerangiDadahHabisHabisan‬

#PerangiDadahHabisHabisan‬

SELAMAT DATANG..

Sayangi Dirimu, Dadah Membunuh

Sayangi Dirimu, Dadah Membunuh
#ambilkisahambiltindakan

Sayangi Dirimu, Jauhi Dadah

Sayangi Dirimu, Jauhi Dadah
#ambilkisahambiltindakan

28 July 2011

PERUTUSAN YAB. DATO’ SRI MOHD NAJIB BIN TUN ABDUL RAZAK PERDANA MENTERI MALAYSIA SEMPENA PERINGATAN HARI ANTIDADAH ANTARABANGSA (HADA) 2011


Assalamualaikum dan salam 1Malaysia

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT atas limpah kurniaNya, kita semua rakyat Malaysia  dapat hidup dalam sebuah negara yang dirahmati dengan kemakmuran dan keamanan. Sebagaimana di seluruh dunia, Peringatan Hari Antidadah Antarabangsa disambut di Negara Malaysia saban tahun bagi menyegarkan tekad dan keazaman kita untuk memerangi musuh nombor satu negara ini.

Walaupun sumber  besar telah diperuntukkan untuk menangani gejala ini dalam bentuk pendidikan pencegahan, pemulihan dan penguatkuasaan undang-undang serta hukuman mati mandatori yang  telah ditentukan bagi kesalahan pengedaran namun negara masih lagi berhadapan dengan masalah penyalahgunaan najis dadah yang serius.

Kita masih menyaksikan tunas-tunas negara iaitu golongan remaja dan belia  tumbang satu demi satu akibat gejala ini. Mereka yang sepatutnya mempunyai masa depan yang cerah yang penuh dengan harapan dan potensi menjadi mangsa dengan kesan  bukan sahaja kepada diri mereka tetapi juga kepada keluarga, masyarakat dan negara.

Mutakhir ini fenomena penagihan dadah memasuki fasa yang  semakin  merbahaya dengan kewujudan dadah jenis sintetik di samping  dadah tradisional. Jika dahulu, dadah jenis tradisional  seperti ganja dan heroin mengancam keutuhan jatidiri nasional. Namun kini dadah sintetik pula seperti ecstasy serta syabu telah menghadapkan kita dengan cabaran baru. Saya bimbang jika haluan ini tidak dibendung, bangsa dan negara Malaysia akan menjadi rosak suatu hari nanti. Bukan sahaja Wawasan Nasional untuk menjadi sebuah negara maju berpendapatan tinggi akan gagal malah kedudukan kita hari ini akan merosot dan menemui kehancuran.

Oleh yang demikian pengembelengan tenaga daripada pelbagai pihak tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik adalah langkah yang paling berkesan untuk mengelakkan terjebaknya rakyat Malaysia dari wabak ini disamping  memulihkan penagih sedia ada dan mengelakkan mereka kembali ke kancah penagihan atau relapse.

Melalui inisiatif crime lab Bidang Keberhasilan Utama Negara atau NKRA Mengurangkan Jenayah, kita  telah membuat anjakan paradigma bagi merintis satu pendekatan yang menekankan aspek pengurusan program pemulihan yang lebih sistematik, di mana perkhidmatan yang disediakan adalah direkabentuk berasaskan keperluan kumpulan sasar.

Kementerian Dalam Negeri melalui Agensi Anti Dadah Kebangsaan atau AADK  telah memperkenalkan satu inisiatif bersifat  konsep terbuka atau open concept yang dikenali sebagai Klinik Cure & Care 1Malaysia. Klinik ini memberi alternatif kepada pendekatan sedia ada dengan  rawatan serta pemulihan penagihan  bersifat sukarela. Kemasukkan dalam program ini tidak mempunyai sebarang prasyarat dan tidak melibatkan sebarang tindakan undang-undang. Sehingga 2 Jun 2011, seramai 5,183 penagih telah mendapatkan perkhidmatan secara sukarela di 7 buah Klinik Cure & Care 1Malaysia iaitu di Bukit Mertajam, Sungai Besi, Kota Bharu, Tampin, Tampoi, Kuching dan Papar di Sabah.

Bagi mengukuhkan inisiatif ini juga berasaskan prinsip sukarela sebanyak 27 buah Cure And Care Service Centre  atau CCSC  telah diwujudkan diseluruh negara bagi memastikan lebih banyak penagih akan  mempunyai peluang untuk keluar dari kitaran ganas pergantungan kepada dadah. Setakat ini lebih 190 000 penagih telah mendapatkan perkhidmatan di CCSC.

Selain itu kewujudan Caring Community House (CCH) atau Rumah Komuniti adalah merupakan inisiatif  bagi melibatkan masyarakat dalam usaha memulihkan penagih dadah. CCH adalah sebuah fasiliti pemulihan yang dikendalikan sepenuhnya oleh komuniti setempat dan bertindak sebagai Pusat Singgah Masuk atau Pusat Khidmat Harian (drop in centre) selain bertindak sebagai pusat penyebaran maklumat anti-dadah.

Alhamdulillah, semenjak inisiatif-inisiatif yang bersifat  Blue Ocean Strategy   ini diwujudkan ia telah menunjukkan kesan positif  dengan menyumbang kepada penurunan kadar jenayah terutama jenayah jalanan. Mengikut rekod, Jenayah Jalanan telah berkurang sebanyak 35 peratus, jauh lebih baik berbanding sasaran asal sebanyak 20 peratus.

Sesungguhnya usaha ini tidak mampu direalisasikan sekiranya ia tidak mendapat sokongan semua pihak. Justeru sempena Peringatan Hari Antidadah Antarabangsa pada tahun ini, saya menyeru kepada seluruh masyarakat Malaysia agar sama-sama berganding bahu memerangi masalah penyalahgunaan najis  dadah dalam negara. Kita tidak seharusnya meletakkan tanggungjawab ini di bahu kerajaan semata-mata, ia masalah yang memerlukan iltizam serta peranan jitu semua pihak bagi mencapai penyelesaian.


Sekian, Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Selamat Tahun Baru 2018

Selamat Tahun Baru 2018
#ambilkisahambiltindakan

We Are Drug Free. Join Us

We Are Drug Free. Join Us
#ambilkisahambiltindakan

Selamat Hari Raya