#PerangiDadahHabisHabisan‬

#PerangiDadahHabisHabisan‬

SELAMAT DATANG..

Sayangi Dirimu, Dadah Membunuh

Sayangi Dirimu, Dadah Membunuh
#ambilkisahambiltindakan

Sayangi Dirimu, Jauhi Dadah

Sayangi Dirimu, Jauhi Dadah
#ambilkisahambiltindakan

13 September 2011

Tekanan Hidup Punca Utama Remaja Lari Dari Rumah

Kuala Lumpur: sebanyak 49 peratus atau 185 daripada 379 kes membabitkan remaja seawal usia 8 tahun lari dari rumah disebabkan mereka tidak mampu menanggung tekanan hidup.

Pengarah Institut Sosial Malaysia (ISM) Prof Madya Dr Mohamed Fadzil Che Din berkata melalui kajian dijalankan terhadap 379 remaja yang pernah lari dari rumah pada tahun lalu menunjukkan mereka mengakui bahawa tekanan menyumbangkan kepada faktor utama, selain 105 kes membabitkan pengaruh kawan, ingin bebas (55), bergaduh dengan keluarga (41), bosan (38) dan kurang kasih sayang (35).

"Kajian ini dijalankan terhadap remaja berusia antara 8-18 tahun yang lari buat pertama kali dari rumah dengan 80 peratus responden adalah remaja Melayu". 

" Saya menyifatkan fenomena ini masih boleh dikawal kerana purata kes 10 remaja hilang dalam sebulan itu masih rendah berbanding populasi 6 juta remaja di negara ini".

" Bagaimanapun ia tetap membimbangkan kerana jumlah itu boleh bertambah selaras dengan peningkatan kes perceraian ibu bapa", katanya ketika dihubungi Berita Harian di sini, semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan Berita Minggu semalam mengenai purata 10 orang hilang sebulan, kebanyakkannya membabitkan gadis Melayu termasuk remaja semuda 12 tahun.

http://abihulwa.blogspot.com/2010/07/kasih-sayang-lebih-perhatian-mampu.html

Sehubungan dengan itu, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Bakri Zinin mengingatkan ibu bapa atau penjaga serta ahli keluarga segera membuat laporan polis selepas anak hilang dalam tempoh 48 jam kerana bimbang ia ada hubung kait dengan jenayah.
Mohamed Fadzil berkata kecenderungan remaja untuk lari semula beberapa kali selepas pulang ke rumah juga tinggi dengan 80 kes disebabkan terpengaruh dengan kawan, tekanan (64), ingin bebas (53), bosan (36), takut (33) dan bergaduh (32).

Pada masa sama, katanya, remaja yang cenderung untuk melarikan diri dari rumah kebiasaannya mempunyai ciri seperti mempunyai mempunyai keyakinan diri yang rendah (60 peratus), pengetahuan agama yang kurang dan pengaruh luaran yang tinggi ( 56 peratus).

Sumber: Berita Harian, 12 September 2011 (Isnin)

Selamat Tahun Baru 2018

Selamat Tahun Baru 2018
#ambilkisahambiltindakan

We Are Drug Free. Join Us

We Are Drug Free. Join Us
#ambilkisahambiltindakan

Selamat Hari Raya